Ambient Gorilla

Az Amnesty International és a gerilla marketing

2015. október 21. - Kézműves Marketing

Gyakran találkozunk az „emberi jogok” kifejezéssel. Erre sokféle meghatározást ismerünk. Valószínűleg nem sok olyan ember van, aki egytől egyig minden emberi jogot fel tudna sorolni és ez nem is jelent problémát minden társadalomban.

De mi lenne a helyzet, ha nem magyarok lennénk, hanem mondjuk egy olyan országban élnénk, ahol jóval több veszélynek vagyunk kitéve: például erőszaknak, emberkereskedelemnek?

amnesty.jpg

Az Amnesty International egy 1961 óta működő emberi jogok megsértése ellen harcoló nemzetközi mozgalom, mely 150 országban van jelen és 7 millió embert foglal magába. A mozgalom a halálbüntetéstől a szólásszabadságig védi az emberi jogokat.

A szervezet egy 2011-es gerilla marketing kampányának célja az eltűnt személyek bejelentése volt. Az akció megdöbbentette és egyben cselekvésre sarkallta az embereket.

Az ötletes kampánynak a németországi München repterének 2-es terminálja adott helyet. Egy hatalmas monitor, egy kamera és néhány technikai trükk segítségével a kampány megvalósítói, a Mediaplus ügynökség emberei nem kis feltűnést keltve bemutatták, mit is jelent nyom nélkül eltűnni.

A kampány a terminál egy forgalmas területét veszi és az eseményeket a hatalmas monitoron keresztül nyomon is követhetjük. Egyszer csak azonban, egy technikai trükk segítségével a képernyőn megjelenő embereket mind törlik és a korábban is látott tér már nélkülük, üresen áll.

Az Amnesty International a kampányáról egy videót is készített, melyet a YouTube videómegosztó portálon tett közzé a nyilvánosság számára, így nem csupán a müncheni reptér embereihez ért el üzenetük. A kisfilm végén egy QR kód leolvasásával a felhasználók adományt is nyújthattak a szervezet javára.

Az Amnesty Internationalnek azonban nem ez volt az első gerilla marketing akciója. 2008-ban szintén németországi reptereken valósították meg kampányukat, mely az emberkereskedelemre és főként a nőkereskedelemre hívta fel a figyelmet. Az akció egy áttetsző bőröndbe "csomagolt" nő képével igyekezett tettre buzdítani mindenkit, aki találkozott a hirdetéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambientgorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr948049496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása