Ambient Gorilla

A sport és a gerilla marketing

2015. augusztus 30. - KKVIC

Mi van akkor, ha egy híresség válik egy márka nagykövetévé?
2012 júniusában a labdarúgó EB-n a dán focista, Nicklas Bendtner, olyasvalamit tett, melyre az Európai Labdarúgó-szövetség 80 ezer fontos büntetéssel válaszolt.

3qoakcb4gvailraktpbhcnky2dor79qlnxfpmpei_6i.jpeg

Kép: Wikipedia

 
Hogy a sportoló milyen hibát követett el? 

Nem hivatalos szponzort, egy bukméker irodát reklámozott a játék hevében. Gyakorlatilag itt is gerilla marketingről van szó.
A Nemzeti Olimpiai Bizottság tagja, Denis Oswald, 2012 júliusában azt nyilatkozta, hogy az ötkarikás játékokon is büntetni fogják, ha bármely sportoló nem hivatalos szponzort népszerűsít. De ezt hogyan lehetne megakadályozni?
Sehogy. Egyszerűen csak a sportolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a dán focistáéhoz hasonló tett büntetést von maga után. Oswald hangsúlyozta, hogy nem fogják átvizsgálni a sportolók öltözetét szereplésük előtt.


A szabály és a büntetés a nézőkre is vonatkozik, ám nekik nem kell a mezeken szereplő szponzorok miatt aggódniuk. Csak azokat büntetik, akik rejtett reklámokat villantanak, esetleg többen egy vállalat nevét pólóikon kiírják vagy egy feliratot tartanak fel.


A 2012-es londoni olimpia 100 m-es síkfutásának ezüstérmes sprintere, a jamaicai Yohan Blake egy kirívó, sárga karórát viselt a csuklóján. A Richard Mille márka modellje színével nem csak a potenciális vásárlók, hanem az olimpiai játékok szervezőinek figyelmét is felhívta magára. Mivel a Richard Mille nem hivatalos szponzora az olimpiai játékoknak, azonnal vizsgálni is kezdték az ügyet, hiszen Yohan Blake a gerillareklámmal megszegte az Olimpiai Charta 40. cikkelyét.


Ami az ötkarikás játékok szervezői számára kellemetlenség, az a márka szemszögéből nézve reklám. Az eset után a Richard Mille népszerűsége rohamosan nőtt és Yohan Blake szinte a vállalat nagykövetévé vált.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambientgorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr957750506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása