Ambient Gorilla

Ikea: a macskák birodalma

2015. augusztus 29. - KKVIC

A cégeknek néha olyan akciók megvalósítása juthat eszükbe, melyeknek semmi közük nincs üzletükhöz. Ez azt jelentené, hogy az ötlet elvetendő lenne? 
Semmiképp. Nem létezik elvetendő ötlet. A dolog rendkívül egyszerű: ezeket az ötleteket is saját népszerűsítésükre használhatják fel azok, akik elég bátrak ahhoz, hogy megvalósítsák agyszüleményeiket.


A vállalatok sikerének egyik titka a jó marketing, hogy a vásárló fejében ott motoszkáljon a márkanév, a termék.
Ha bármilyen hétköznapi termékre van szükséged, egyszerűen csak elmész a boltba és nagy valószínűséggel azt vásárolod meg, amelyiknek a „legjobb” a marketingje. Ha bútorra van szükséged, biztosan az első üzletek között jut eszedbe az Ikea, mely meg is tesz mindent annak érdekében, hogy beférkőzzön vásárlói látókörébe és bent is maradjon.


Öt évvel ezelőtt, 2010-ben, az Ikea Wembleyben található üzletébe különös kampányt szervezett, mely főszereplői macskák voltak. A svéd vállalat 100 cicát gyűjtött össze és engedte őket szabadjára a brit üzletben, természetesen záróra után.
Az állatok nem részesültek előzetes tréningben, és mindenki kíváncsian várta, mi fog történni a hatalmas terekben. Az akciót öt kamera rögzítette, a bútoroknak „kutyabajuk” sem lett, a macskák pedig élvezték a hatalmas játszóteret.  A válaszfalak közé is csupán egyetlen macska szorult be.
A kampány híre különlegessége miatt futótűzként terjedt, így fokozva az Ikea népszerűségét.

 


Természetesen nem lehet mindig mindenkinek megfelelni: egyeseknek tetszett az ötlet és zseniálisnak tartották, másoknak nem, sőt, erős kritikákkal illették. 
Ahogy várható volt, az állatvédők is véleményezték az akciót. Az Ikea által macskaterelési kísérletnek nevezett kampányt ők állatkínzásnak minősítették, mert feltevésük az volt, hogy mielőtt eleresztették az üzletben az állatokat, valószínűleg egy szűk helyen tartották őket.
Az Ikea kampánya remek példa a gerilla marketingre. Az akcióval valószínűleg számos új vásárlót szereztek maguknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambientgorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr697750496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása