Ambient Gorilla

Nyelvi játékok a marketingben

2015. december 03. - Kézműves Marketing

A korábbi bejegyzésekben számos marketing eszközt soroltunk fel és adtunk különböző tippeket azok számára, akik szeretnék fellendíteni üzletüket.

Az ötletesség mindennek a kulcsa. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a marketinghez csupán pénzre van szükség és nyert ügyünk van. Ez nem igaz. Ha van egy jó ötleted és tudod is, hogyan valósítsd meg úgy, hogy az hatásos legyen, költséghatékony megoldásokra bukkanhatsz.

7539678_l.jpg

Például játszhatsz a nyelv szépségével. A magyar nyelv rendkívül gazdag és számos azonos alakú szavunk van, melyek mind esélyt adnak a jó marketingre. Természetesen ez nem csupán a magyar nyelvvel működik. Bármilyen nyelven kreálhatunk szóvicceket és nyelvi játékokat.

A nyelvi játékok bizonyos nyelvi intelligenciát feltételeznek a befogadó részéről, így fontos, hogy olyan termékek reklámozására használjuk, melyek célcsoportja feltételezhetően megérti az üzenet lényegét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nyelvi játéknak bonyolultnak kell lennie. Épp ellenkezőleg. A nyelvi játék legyen egyszerűen nagyszerű.

Hogy lássunk is néhány példát szójátékra, megemlíthetjük a Visa kártyát népszerűsítő „La Dolce Visa” szlogent. A Johnsons Ph5.5 szlogenje a következő volt: „Az egészséges krémhatás.”.

És ha a Gösserre gondolunk? Vajon hányan tanulták meg a német melléknévfokozást a márka szlogenje alapján, mely így hangzik: „Gut, besser, Gösser.”?

Gyakran a reklámok már jól ismert mondatokat és szófordulatokat használnak, kicsit átalakítva egy jól ismert szállóigét. A Plusssz pezsgőtabletta például a következő szlogent alkalmazta: „Enni, vagy nem enni… ez nem kérdés.”, míg a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. Julius Cesar szavait idézte (majdnem): „A kockázat el van vetve.”.

Az írásképpel való játékokat ortográfiai játéknak nevezzük. Ilyen volt például a Kaiser egyik nyereményakciója, melynek fődíja egy hajóút volt. A szlogen így szólt: „Minden jó, hajó a vége!”

Egy kis kreativitás, egy kis humor és a szójátékkal terméked és szolgáltatásod tarol.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambientgorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr818261110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása