Ambient Gorilla

Antireklámok és a gerilla marketing

2015. október 12. - Kézműves Marketing

Az ember a rohanó fogyasztói társadalomban hajlamos nem észrevenni, hogy milyen mértékben károsítja környezetét. Inkább behunyja a szemét, de autóval jár dolgozni, dohányzik, vizet, energiát, élelmiszert pazarol, és még hosszasan sorolhatnánk.

Vannak olyan gerilla marketing fogások, melyek valamiféle társadalmi problémára hívják fel a figyelmet. Olyanra, mely felnyitja szemünket és melyért közös összefogással igenis, tehetünk valamit.

antireklam.jpg

Kép: adland.tv

Az 1978-ban Patty Mark által alapított Animal Liberation Victoria nevű ausztrál szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az, hogy hús legyen az asztalunkon, ártatlan állatok áldozatait követeli. Az ALV erőszakmentességet akar.

Az ALV meghökkentő, morbid, ugyanakkor kétségkívül hatásos kampánnyal készült az állatok megmentése érdekében. A kampány azon az ötleten alapult, hogy ugyanúgy, ahogyan a csirkét kapjuk a boltban, akár emberhúst is vehetnénk.

Csirke helyett egy lefóliázott emberrel találta magát szembe a járókelő, a csomagolásán pedig a következő felirat állt: „Több milliárd állat esik erőszak áldozatául azért, mert Te húst eszel. Segíthetsz!”. A felirat mellett természetesen az ALV saját honlapját is feltüntette.

Egy másik környezetvédelmi probléma a globális felmelegedés kérdése. 2005-ben a British Columbia Egyetem két tanára Kanadában megalapította az Offsetters nevű szervezetet, mely környezetvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet.

A szervezet zseniális gerillamarketing fogással állt elő. Kanada utcáit rendezte át egy picit: épületek oldalára, jó magasra gumicsónakokat telepített, melyek alján a következő felirat állt: „Állítsuk meg a globális felmelegedést!”

Az utcákról természetesen a mentőmellények sem hiányozhattak. Ezeket a padok alá rögzítették, a padokon pedig hatalmas betűk hirdették: „Mentőmellény az ülés alatt”. És ha még mindez nem lett volna elég meggyőző és megdöbbentő az utca embere számára, akkor tovább sétálva egy vízimentővel is szembe találhatta magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ambientgorilla.blog.hu/api/trackback/id/tr498049474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása